להבחין ברגישות לגלוטן אינו דבר קל כיוון שהסימפטומים שמופיעים עלולים לעיתים להצביע על מספר רב של מחלות, בעיקר אם סובלים ממספר הפרעות בריאותיות במקביל ולכן ישנו קושי לאבחן מה גורם למה. חיוני מאוד לאבחן אם אכן ישנה רגישות לגלוטן על מנת לשפר את אורח החיים והבריאות וגם להימנע מחשש שמא רגישות לגלוטן תתפתח למחלת צליאק .
כיצד נזהה רגישות לגלוטן ?
לרוב בדיקת דם פשוטה יכולה לקבוע אם ישנה רגישות לגלוטן , אך על מנת לקבוע באופן וודאי אם קיימת רגישות חשוב להתייחס לתחושות האישיות שלכם ולראות אם הופיעו סימפטומים שתומכים באבחנה .
בדיקת דם מזהה רק פוליפפטיד אחד בשם גליאדין ,מתוך שישה שקיימים בחיטה .
ישנם עוד חמישה פוליפפטידים ( שרשרת ארוכה של חומצות אמינו ) שכל אחד בנפרד או השילוב בינהם עלול לגרום לתסמינים למי שרגיש לחיטה :
נבט חיטה (agglutinin ) , gluteomorphin , glutenin , prodynorphin , omega gliadin
יש דרך לקבוע בעצמנו אם אנו רגישים לגלוטן .
במידה וקיימת רגישות לגלוטן , התסמינים עלולים להופיע מייד אחרי הארוחה , ויופיעו לזמן קצר .
במקרים אחרים , הסימפטומים עלולים להופיע לפרקי זמן ארוכים ויכולים להפוך לכרוניים , מה שיכול להוביל לאבחנה שגויה של מחלה אוטואימונית במקום אי סבילות/רגישות לגלוטן .
להלן 5 תסמינים נפוצים המעידים על אי סבילות או רגישות לגלוטן
כאבי ראש חזקים או מיגרנות הינם תסמין נפוץ לאחר ארוחה שמכילה גלוטן .
הפרעות במערכת העיכול שיכולים להופיע במגוון סימפטומים : נפיחות בבטן, גזים , עצירות או שלשולים, בחילות או שילוב בינהם כגון תסמונת המעי הרגיז ( IBS ).
עייפות מתמדת הינה סימפטום נפוץ לאחר ארוחה שמכילה גלוטן, שיכולה להופיע גם כעייפות באופן כרוני. עייפות כרונית ( CFS ) הינו סינדרום ולכן במידה ואובחנתם ב-CFS , זה מרמז על כך שלא נמצאה הסיבה לעייפות הכרונית .
שינוי דרמטי במצבי רוח או רגשות משתנים ונרגנות הינם תסמין נפוץ לרגישות לגלוטן .
במקרה של רגישות לגלוטן עלולים להופיע גם סימנים נוירולוגיים כגון חוסר איזון, סחרחורת ונוירופתיה פריפריאלית שתתבטא בסימפטומים של כאב, חולשה ונימול בגפיים .
לאחר שציינו את התסמינים שעלולים להצביע על רגישות לגלוטן , חשוב לציין כי תסמינים אלה יכולים להצביע על מגוון הפרעות ומחלות נוספות וכאן חל הקושי באבחון של רגישות לגלוטן .
דרכים להתמודד עם רגישות לגלוטן
במידה וחוויתם אחד או יותר מהסימטומים המצוינים מעלה , הכינו רשימה מלאה וכנה של כל הסימפטומים שהופיעו בעבר ואלה שקיימים כיום .
תתחילו בדיאטה נטולת גלוטן למשך 60 ימים , על מנת לזהות אם אכן הנכם רגישים לגלוטן , וזה משך זמן שמספיק על מנת לגלות זאת. במידה ואינכם מסוגלים לוותר על מאכלים מסוימים , זה מצביע על התמכרות לגלוטן , וזה לעיתים קורה בעיקר במאכלים אליהם אנו רגישים .
על מנת לגלות אם קיימת רגישות לגלוטן ועברתם בהצלחה את התקופה בת 60 ימים ללא גלוטן , חיזרו לרשימה של התסמינים שחוויתם ובידקו האם רוב התסמינים נעלמו , במידה ואכן כך אתם יכולים להמשיך לדבוק בדיאטה ללא גלוטן , אך במידה והתסמינים עדיים קיימים , כנראה מדובר בעניין אחר לחלוטין . אם אינכם בטוחים כי מדובר ברגישות לגלוטן , התחילו לאט שוב להכניס מוצרים שמכילים גלוטן ותראו איך תרגישו , כי תחושת בטן והרגשתכם האישית היא הכי חשובה, לכן הקשיבו לגופכם תמיד.