המושג פרוביוטיקה מוכר לנו משנת 1907, כאשר בתרגום חופשי משפה יוונית פירושו "למען החיים " .
פרוביוטיקה הינה מושג כללי לתוספי מזון ומזון המכילים מאות אלפי חיידקים "טובים" הנחוצים לפלורת המעיים והפה לצורך שמירה על איזון החיידקים המזיקים.
החיידקים הטובים תורמים ועוזרים למערכת העיכול ,למערכת החיסון ותורמים לגוף במקרים של מחלות קשות כגון סרטן , התמודדות עם התופעות הרבות בעקבות נטילת אנטיביוטיקה ותרופות נוספות.
המחקרים מראים לנו כי הפרוביוטיקה מסייעת במצבים כגון זיהומים במעיים, מחלות דלקתיות , פגיעה במערכת החיסון , ומחלות חורף למיניהן .
החיידקים הטובים מסייעים לגוף לשמור על האיזון ,ונלחמים בפתוגנים כגון וירוסים,פטריות ,זיהומים וכו'. במצב של נטילת אנטיביוטיקה , החיידקים "הטובים" מתמעטים, ולכן חשוב מאוד ליטול פרוביוטיקה במזון למשל בצורת יוגורט על מנת להחזיר את הכמות של החיידקים הטובים לגוף ושוב לאזן את פלורת המעיים.
כאשר הפעילות הסדירה של המעיים נפגעת עקב תזונה לקויה או שימוש באנטיביוטיקה / תרופות , הסימפטומים שיכולים להתרחש הינם שלשולים, תסמונת המעי הרגיז (IBS) עם כאבי בטן נפיחות,גזים, אי נוחות בטנית.
ויטמינים K, B – עוזרים לתנועתיות התקינה של המעיים תוך כדי יצירת חומצות שומן התורמות לכך.
קצת עובדות....
עם לידת ילדיכם , גופו הרך של התינוק הינו נטול חיידקים כאשר פלורת המעי שלו תהיה מושפעת מסוג הלידה (טבעית או קיסרית), מקום לידה גאוגרפי, הנקה או תחליפים .
תינוקות הניזונים מהנקה , פלורת המעיים שלהם מתחילה להתאגד תוך שבוע ומגיעה לשלמותה תוך חודש, ואילו אצל תינוקות הניזונים מתחליפים התפתחות פלורת המעיים היא שונה ובכך גם ניתן לראות שינויים במערכת החיסון של התינוק .
הפרוביוטיקה ( החיידקים הטובים) חייבים להיות ויטליים לגוף, ולא רעילים על מנת לטפל בצורה הכי טובה במצבים של פתוגן בגוף, וכמו כן חייבים לשרוד את המעברים במעי . באילו מצבים כדאי ליטול פרוביוטיקה:
שלשולים - הינה אחת הבעיות הנפוצות, במיוחד אצל ילדים , ולכן המחקרים מראים כי הפרוביוטיקה מורידה את משך השלשול ומורידה את כמות השלשולים .
מניעה - נטילת פרוביוטיקה מניעתית אצל תינוקות ומטיילים מפחיתה באופן משמעותי תחלואת מעיים.
אנטיביוטיקה - במידה ונוטלים אנטיביוטיקה ההורסת של פלורת המעי , כדאי ליטול במקביל גם פרוביוטיקה אשר עוזרת במניעת התפתחות שלשולים .
אשפוז - לאנשים המאושפזים בבתי חולים חשופים לזיהומים למרות ההקפדה על הגיינה , ולכן מומלץ ליטול פרוביוטיקה במקרים אלה על מנת להפחית את הזיהומים .
אלרגיות- פרוביוטיקה יכולה משמעותית להפחית מחלות עור אלרגיות , במיוחד אם האימהות נטלו פרוביוטיקה במהלך ההריון , הסיכוי שהתינוק יפתח תפרחת עור קטנה משמעותית.
טיפול בזיהומים בנרתיק
טיפול באי סבילות ללקטוז
מניעת עששת
מחלות הנגרמות מחיידק HP ( הליקובקטר פילורי )
במהלך הריון – הואיל והפרוביוטיקה מעלה את המערכת החיסונית של האם
מזונות המכילים פרוביוטיקה :
יוגורט :
יוגורט חי – מכיל חיידקים חיים, ויש לשומרו בקירור עד 10 ימים ,לצורך מניעת התפתחות החיידקים המזיקים.
יוגורט עם חיי מדף ארוכים – המוצר עובר עיקור בו מחממים את החיידקים על מנת למנוע את התפתחותם .יוגורט זה יכול לעמוד בטמפ' החדר במהלך חודשים .
יוגורט פרוביוטי = ביו-יוגורט - מכיל את החיידק ביפידו בנוסף לחיידקים אחרים , אותם מוסיפים בתום התהליך אשר נקראים חיידקים חיים , לכן על מנת לקבל כמה שיותר חיידקים הטובים , יש להשתמש במוצרים של מגוון חברות.
2. קפיר – משקה חלב מותסס דומה ליוגורט עם גרגירים , שקל להכנה גם בבית, והינו עשיר יותר בחומרי תזונה .
קפיר עשיר מאוד בפרוביוטיקה ומגוון רב של חלבונים חיוניים לגוף , מינרלים וקבוצת ויטמין B.
המשקה הינו מרגיע , ומומלץ לבעיות בדרכי העיכול .
3. לבנה – גבינה של יוגורט
4. כרוב חמוץ טרי – מכיל סוגים רבים של פרוביוטיקה כגון לקטובצילוס.
5. גבינות קשות
6. מרק מיסו היפני סוגי פרוביוטיקה :
אסידופילוס ( Acidophilus ) ,פלנטרום (Plantarum ) , ראמנוס (Rhamnous ) – מייצרים חומצת חלב וכך יוצרים סביבה חומצית שמנועת התרבות ושגשוג חיידקים.
לקטובצילוס קזאי Lactobacillus casei )) – מזרזים תגובה חיסונית בנרתיק ואחראים על כניסתם של חיידקים פתוגנים .
ביפידום (Bifidobacterium ) יחד עם חיידק הלקטובצילוס מסייעים בהקטנת חומרים אחרים מזיקים בגוף וכמו כן , שקשורים לתאים סרטניים , בנוסף הם עוזרים להפחית את הרגישות ללקטוז.
חיידק Lactobacillus salivarius – עמיד במיוחד לסוגים רבים של אנטיביוטיקה , וגם מסייע בהסדרת יציאות וגזים .
חיידק Lactobacillus reuteri – משתתף בייצור חומרים שעוזרים התרבות מזיקים בגוף , ובכך מסייע על שמירת פלורת המעיים.
חיידק Lactobacillus bulgaricusi – מייצר סביבה חומצית במהלך המעבר במעיים ,שבה החיידקים מסוג אי-קולי לא יוכלו לשגשג .
חיידק Streptococcus thermophilus – עוזר לגוף להתמודד עם שלשולים , תוך כדי עזרה בעיכול הלקטוז.
שמרי סאקרומיק בולארדי – אשר נחשבים לפרוביוטיקה כמו גם החיידקים.
חשוב לדעת כי ישנם זנים רבים של פרוביוטיקה , ולכן חשוב לבדוק ולהבין מה תפקידו של כל אחד על מנת לעשות בו שימוש נבון .
מה חשוב לדעת בעת קניית מוצר פרוביוטי ?
חשוב לבדוק על גבי המוצר את סוגי הזנים ,כמות החיידקים, והגנה מחומצת הקיבה.
מגוון סוגי החיידקים – מוצר המכיל מגוון רחב של חיידקים יותר יעיל ותורם למערכת העיכול , מאשר מוצר המכיל זנים בודדים של חיידקים.
כמות החיידקים – ניתן ללמוד כי המוצר היעיל ביותר הינו מוצר המכיל כ- 2 מיליארד חיידקים למנת פרוביוטיקה.
הגנה מחומציות הקיבה – על מנת להתגבר על חומציות בקיבה בזמן ההגנה על המעי , החיידקים צופו בחומרים אשר מתפרקים בסביבה הלא חומצית בלבד וכך שהותם במעי יעילה ביותר.