גלוטמין ( Glutamine ) הינה אחת מחומצות אמינו הנפוצות ביותר בגופנו ומעורבת בהרבה תהליכים מטבוליים , כאשר מדובר בנגזרת של חומצת אמינו בשם "חומצה גלוטמית".
חומצות אמינו= הינן תרכובות אורגניות מהם מורכבים החלבונים בגוף.
להלן סוגי חומצות אמינו :
חומצות אמינו חיוניות ניתנות כתוסף מזון כיוון שהגוף אינו יכול לייצרן : לאוצין ,ואלין, איזולאוצין, ליזין, מתיונין, פנילאנלין, טריפטופן, טראונין.
חומצות אמינו חצי-חיוניות מיוצרות בגוף אך במידת החסר בגוף יכולות להינתן כתוסף מזון או דרך מזונות : היסטידין , גלוטמין
חומצות אמינו לא חיוניות מיוצרות בגוף מהחומצות אמינו החיוניות, ולכן לא חייבים לקבלן מהמזון : ארגינין, אספרגין, חומצה אספרטית, אלאנין , פרולין, ציסטאין, גליצין, חומצה גלוטמית, טירוזין , סרין.
כמה עובדות על L-גלוטמין:
מקורו במזונות שונים כגון , חיטה, תירס, חלב, חלבון ביצה, בוטנים ,ירקות ירוקים ועוד..
גלוטמין חיוני מאוד לתפקוד המאוזן של המעי וכמו כן , מתחזק את המערכת החיסונית .
הריכוז התוך תאי הגבוה של גלוטמין קיים בשריר השלד.
מטופלים משתמשים בגלוטמין כטיפול בסרטן, HIV, או לצורך החלמה מניתוחים, ספסיס ( אלח דם ).
ספורטאים ומפתחי גוף נוטלים את התוסף גלוטמין , כתוספת לדיאטה.
תפקידי ה-L-גלוטמין :
גלוטמין מסוגלת לייצר סוכר במוח גם במצבי היפוגליקמיה , כיוון שנחשבת כ"הזנה" של המוח
גלוטמין עוזרת לעלייה ברמות הGABA , אשר תורמת לשיפור מצב רוח, ואיזון הנפש
גלוטמין עוזרת לאיזון של החשק למתוקים
גלוטמין עוזרת לריפוי המחלות במעי כגון כיבים , כיוון שפועלת כמחדשת תאים
ממחקרים שבוצעו בארה"ב, נמצא כי חומצת אמינו גלוטמין גם כתוסף מזון , יכולה לשפר את הנזק אשר נגרם ע"י החיידק הליקובקטר פילורי במחלות כמו כיב קיבה , ואפילו מראים כי ישנה אפשרות שזו תהיה האלטרנטיבה לטיפולים האנטיביוטיים.
כמו כן , לאנשים שעוסקים בפעילות מאומצת כגון מפתחי גוף , חלה ירידה ברמות גלוטמין בגוף כיון שחל פירוק רב יותר של החלבונים בשריר, ולכן זה דורש של נטילת החומצה בצורה של תוסף מזון על מנת לשמר את מסת השריר.
בנוסף , גלוטמין אחראי על שחרור של הורמון GH ( הורמון הגדילה) בגוף .כאשר GH יחד עם הורמון IGF אחראיים על התפתחות רקמות כגון רקמות חיבור , עצמות ועוד..).
גלוטמין יחד עם ציסטאין ( חומצת אמינו נוספת) הינם חלק מייצור האנטיאוקסידנט בשם גלוטטיון , שאחראי על מחלמה ברדיקלים חופשיים ( מולקולות חופשיות) שגורמות לנזק רב בגוף במיוחד לאחר אימונים .