צליאק או כרסת הינה מחלה אוטואימונית שגורמים לה עדיין אינם ידועים אך מדובר בשילוב של גורמים גנטיים וסביבתיים.
מחלת הצליאק נוצרת כאשר מערכת החיסונית תוקפת תאים במעי שהיא מזהה כזרים לאחר שנחשפו לחלבון גלוטן.
לאחר חשיפה ממושכת לחלבון הגלוטן שמורכב מגלוטנין וגליאדין , עלולים להיווצר נזקים חמורים לסיסים של המעי והתפתחות דלקת כרונית .
בעקבות הנזק לסיסים במעי, המצב עלול להוביל לתת תזונה או חוסר ספיגה של חלבונים ,ברזל ועוד .
במידה והדלקת אינה מטופלת בזמן , המצב יכול להוביל לסיבוכים גם במערכות אחרות, לכן מאוד חיוני להימנע ממאכלים עשויים גלוטן באופן מיידי .
תסמינים למחלת הצליאק
צליאק יכולה להתבטא במגוון דרכים ואין לה תסמינים מיוחדים רק לה.
מחלת הצליאק יכולה לערב גם מערכות נוספות בגוף מלבד מערכת העיכול ולכן עלולים להתפתח תסמינים שלא ישויכו באופן מיידי לצליאק.
תסמינים של צליאק טיפוסית שמתרחשת בעיקר בגיל הילדות הם :
כאבי בטן, שלשולים , בטן טפוחה, עצירות , חולשה , חוסר תאבון, הקאות , בעיות התפתחות
תסמינים של צליאק שעלולים להופיע בגיל מאוחר יותר / בגרות הם :
עייפות כרונית, חוסר תאבון, אנמיה , תת ספיגה , התפתחות מינית מאוחרת, נשירת שיער, אפטות בפה, ירידה בצפיפות עצם, בעיות בשיניים , תפקודי כבד ירודים , פריחות בעור ועוד
מחלת הצליאק יכולה להופיע גם ללא סימפטומים אך עם פגיעה מתמשכת במערכת העיכול , כמו כן חשוב לבצע בדיקות שגרתיות במשפחה בה אובחן אדם עם צליאק.
כיצד ניתן לאבחן מחלת הצליאק ?
- לרוב מדובר בבדיקות דם מיוחדות שמורכבות מבדיקה סרולוגית של נוגדנים בדם בשילוב סקירה גנטית.
- על מנת לאבחן באופן חד משמעי מחלת הצליאק, לרוב נלקחות ביופסיות מהמעי בעת גסטרוסקופיה
על מנת לבנות תפריט תזונתי מתאים ולהתחיל בתהליך הטיפולי , חשוב
קודם כל לבצע בדיקות דם ובדיקת גסטרוסקופיה וביופסיה על מנת לאבחן באופן חד משמעי כי אכן מדובר בצליאק.
טיפול במחלת הצליאק
הטיפול הכי מוצלח במחלת הצליאק היא הימנעות מוחלטת ממאכלים המכילים גלוטן .
בעזרת תזונה נכונה ללא גלוטן הגוף ירפא את מערכת העיכול וישקם המערכות נוספות שנפגעו .
חשוב לפנות לאיש מקצוע לבניית תפריט תזונתי שיכיל את כל אבות המזון כולל פחמימות, חלבונים, מינרלים , ויטמינים ועוד ומזון מגוון שבריא לא רק לחולי צליאק אלא לכל מי שמעוניין לשמור על בריאות הגוף.
כמו כן , חשוב לשמור על תזונה ללא גלוטן לכל אורך החיים ולהיות במעקב שנתי אצל מומחה בתחום .
במהלך הטיפול בצליאק, כאשר ניגשים לקנות מזון ללא גלוטן ,חשוב לעיין היטב באריזות ולראות כי מצויין בפירוש "ללא גלוטן" או מזון שמכיל פחות מ-20
ppm גלוטן.
חשוב לקרוא את הרכיבים ושלא מסתתר בהם גלוטן.
על מנת לשמור על תזונה ללא גלוטן, חשוב גם לשאול מי שמכין אוכל ביתי , שאכן לא מכיל גלוטן ולבקש פירוט מרכיבים.
צליאק - מזונות מותרים לאכילה
בטטה, תפו"א , אורז, קמח אורז,קמח תירס, תירס, קרקרים ללא גלוטן, כוסמת , אטריות אורז, שעועית , עדשים, פולי סויה, עדשים , בשר בקר, הודו, עוף , דגים , ביצים, פירות, ירקות למיניהם, גבינה לבנה, קוטג', שמנת חמוצה, אגוזים , שקדים, טחינה גולמית, תה, קפה, שמן אבוקדו, שמן זית, חמאה, חלבה ועוד
צליאק - מזונות אסורים לאכילה
חיטה, שעורה, שיפון, בורגול, קוסקוס, מצות, מאפים למיניהם, גרנולה, פתיתים, אטריות, גריסי פנינה, נבט חיטה, פסטה, שיבולת שועל, דייסת סולת, בשר מעובד כגון נקניקיות, שניצלים , נקניקים, פירות יבשים , שמן נבט חיטה, מוצרים המכילים עמילן, רוטב סויה או טריאקי אלא אם כן לא מכילים גלוטן, בירה שחורה או לבנה, אבקת מרק, אבקת שוקו, תבלינים מעורבבים ועוד
נטלי גולדין-בויום | מטפלת ברפואה סינית