מחלת גאוט ( שיגדון ) הינה מחלת מפרקים כרונית המתרחשת עקב פגם במטבוליזם של חומצת השתן .
רמה של חומצת השתן בדם תלויה באיזון שבין ייצורה לבין הפרשתה ע"י הכליות.
עלייה בריכוז של חומצת השתן בדם נקראת היפר-אוריצמיה.
במצבים של הפרשת יתר של חומצת שתן , עלולות להיווצר אבנים בכליות, כמו כן חומצת השתן עלולה לשקוע במפרקים שונים בגוף עד כדי הופעת דלקת וכן כאב , נפיחות ואודם במפרק, ולגרום לפגיעה בכליות.
חומצת השתן אצל כלל האנשים נוצרת ומופרשת באופן תקין אך אצל חולי גאוט נוצר מצב של עלייה או ירידה בתהליכים שמפרקים אותה בכליות.
ישנם מזונות מסוימים שמגדילים את ריכוז חומצת השתן בדם ומובילים ללקות בגאוט כגון איברים פנימיים , מרק בשר, וצריכה מוגברת של בשר, מרק עוף , ודגים שונים.
מזונות אלה מכילים פורינים , שנספגים בגופנו ומתפרקים עד לתוצר הסופי שזו חומצת שתן.
כמו כן עודף חלבונים בתפריט התזונתי גם מגדיל את ריכוז חומצת השתן בדם , ואי לכך עודף פורינים במאכלים מסוימים גורמים לעלייה בחומצת השתן בדם .
גורמי סיכון שמגבירים את הסיכוי לעלייה של חומצת השתן בדם ולפתח גאוט :
- עודף משקל
- שומנים בדם
- שתיית אלכוהול ( כגון בירה )
- גיל ( הסיכוי עולה עם הגיל )
- צריכת בשר מוגברת
- סוכרת
- גנטיקה ( לעיתים גאוט מופיע במספר בני המשפחה , וכנראה מדובר בפגם מולד בכליות )
- גברים בגילאי 20-40
- נשים לאחר גיל המעבר
- תרופות מדללות דם
- יתר לחץ דם
כיצד ניתן לאבחן גאוט ?
באמצעות בדיקת דם פשוטה ניתן לבדוק רמות של חומצת השתן בדם לגילוי מוקדם של גאוט.
התקף גאוט לרוב מתאפיין בכאב עז באחד המפרקים .
חולים רבים מגלים את המחלה רק כאשר מופיעים הסימנים החיצוניים כגון נפיחות,אודם וכאב כעצם הבוהן ברגל ( פודגרה ), אך גאוט יכול להופיע בכל מפרק אחר כגון בברך ( גונגרה ).
האבחנה מתבצעת ע"י דקירת אזור המפרק ושאיבת הנוזל ובדיקתו תחת מיקרוסקופ לגילוי גבישי מונוסודיום אורט.
לעיתים חולים מסוימים מגלים את המחלה בעקבות בדיקת אולטרסאונד לגילוי אבנים בכליות.
שיטת אבחון נוספת לגאוט
בדיקת שיער או ציפורניים - מדובר בבדיקה מדעית שמסייעת לגלות עודף או חסר במינרלים או מתכות כבדות ויסודות קורט בגופכם כגון מוליבדן , אשר חסר שלו בגוף יכול לגרום לגאוט
המלצות לטיפול בגאוט
- לאחר היוועצות ברופא , ניתן לקבל תרופות המורידות את רמת חומצת השתן בדם.
- יש להקפיד על שתייה מרובה של מים ( כ-12 כוסות ביום )
- תזונה - מזונות מומלצים :
לחם - מומלץ מקמח מלא
ירקות ופירות מלבד ( פטריות, אפונה, חומוס, עדשים, סויה , תרד )
מומלץ לאכול בשר ודגים טריים כ-100 ג"ר למנה,לא מטוגנים אלא מבושלים על האש או בתנור .
מוצרי חלב – גבינות דלי שומן, יוגורט ביו ועוד
דגנים – מומלץ לאכול אורז, אטריות, קוואקר, גריסי פנינה , כוסמת ועוד
ביצים – עד 4 בשבוע
-
מזונות לא מומלצים :
איברים פנימיים ( כבד, מוח, לב, ריאות וכו' ) ,מרקים בשריים, נקניקיות וכל בשר מעובד אחר, משקאות אלכוהוליים, קקאו , רטבים למיניהם.
- מומלץ לשתות מיץ חמוציות לסובלים להיפר-אוריצמיה /חולי גאוט
כותבת : נטלי גולדין – בויום : קוסמטיקאית מוסמכת ומטפלת ברפואה סינית